Metris. Communicatie in bedrijf.
Fransien RooversFransien Roovers op donderdag 02 november 2017

Vier onmisbare strategieën voor wie nieuwe vaardigheden wil aanleren

In een training kunnen ze je uitleggen wat werkt en je oefent de nieuwe vaardigheid. Maar wil je er echt goed in worden, dan zul je ze in je dagelijkse leven moeten integreren. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je nieuwe vaardigheden ook echt gaat toepassen? 

Ik neem je mee naar hoe ik uiteindelijk mijn Italiaans heb leren toepassen.

Italiaans leren en er echt goed in worden. Dat nam ik me voor, jaren geleden. De intrinsieke motivatie waar leren mee begint, was getriggerd door een fietsvakantie in Italië waar ik onbeholpen mijn espressootje bestelde bij die uiterst voorkomende ober, die geen woord Engels sprak.


Ik meldde me aan voor een cursus bij de Volksuniversiteit, kocht Buongiorno en verheugde me op de lessen. Het waren leuke lessen, gegeven door Luca, een niet onbelangrijk detail. De groep bestond uit allerlei mensen met wie we veel gelachen hebben. We oefenden samen eindeloos korte zinnen als: ‘Come ti chiami?’ Het sociale aspect van leren en bewust oefenen met de werkwoorden.
Tussendoor huiswerk maken, kwam er vaak niet van, wel jammer want hoe meer je oefent, hoe sneller je de taal leert. Integreren in het dagelijks leven, is lastig in Nederland, hoe graag ik ook naar Riccardo Cocciante luisterde en ik Rai Uno kon kijken.

Na de cursus wist ik hoe je een Italiaanse zin opbouwt en ik kon ‘één ons gekookte ham’ bestellen bij de slager in Italië. En beleefd een koffie. Dat was leuk, maar ik wilde een gesprek kunnen voeren! Frustrerend dat dat leren zo langzaam gaat…

Het seizoen erna hebben we met een kleine vriendengroep een eigen leraar gevraagd ons conversatielessen te geven. Dan gaat het leren sneller, was onze gedachte. En dat was ook zo. Bijna jaarlijks ga ik op vakantie in Italië en ik durf te praten. Inmiddels kan ik indruk maken op andere Nederlanders als we in Italië zijn! Maar ik ervaar zelf mijn onvermogen om een echt gesprek te voeren en ik hoor mijn gestuntel. Dat is ook onderdeel van leren: weten wat je niet kan. Echt goed worden in die taal, zal me niet lukken, maar iets beter wel als ik de intensieve cursus in Bologna ga doen volgende zomer.

Door mijn eigen geworstel met Italiaans realiseer ik mij weer extra wat er nodig is om nieuwe vaardigheden echt soepel toe te passen: 

  1. Een leuke Luca, verleidt, die uitdaagt.
  2. Een groep bij elkaar hebben en zorgen voor plezier tijdens de contactmomenten.
  3. Zorgen voor dagelijkse integratie, want oefening baart kunst.
  4. De werkvorm deliberate practice toepassen, waardoor ik leerde hoe een Italiaanse zin opgebouwd wordt. 

Kennismaken? Bel me via 06-12250620. Of kijk op www.metrisgroep.nl