Metris. Communicatie in bedrijf.
Fransien RooversFransien Roovers op donderdag 06 juli 2017

Metris-dictee der Nederlandse taal vervangt Groot Dictee

Ik was fan. Van het Groot Dictee der Nederlandse taal. Ik deed graag mee, maar had altijd meer dan 10 fouten. En dat vond ik een tikje gênant, want ik ben immers 'schrijfjuf'. De fouten deed ik af met “maar het gaat om het effect van een tekst”. Taal is voor mij het middel en niet een doel op zich.

En eerlijk? Ik heb m’n hele schrijvende leven al een haat-liefdeverhouding met spelling. Want letten op spelling belemmert de schrijver in zijn creatieve proces. Bovendien, een correct gespelde tekst is niet automatisch een goede tekst. Toch ben ik wel geïnteresseerd in spelling. Ik wil wéten waarom een woord zo gespeld moet worden. En spelling doet er toe; lezers zich storen aan spelfouten.

Ik was trouwens ook fan van Philip. Al sinds hij correspondent was in Parijs. De twinkeling in zijn ogen. De scepsis, intonatie en manier van formuleren. En geheel in stijl nam hij bij wijze van afscheid een filmpje op. Grote klasse, want hij had het nieuws dat zijn programma stopte niet eens persoonlijk te horen gekregen. Beetje slordig. Maar dat terzijde.

Jammer dus dat einde van het Groot Dictee. Al begrijp ik de beslissing van de NTR wel. Het programma is oubollig geworden.

Daarom dachten we bij Metris: een nieuw dictee. Geheel van deze tijd. Met moderne leermiddelen en prijzen voor de deelnemers. Dat gaan we organiseren. We zijn nog in onderhandeling met Philip. Maar met of zonder hem, dat dictee komt er. De hoofdprijs is deelname aan de training Taal zonder fouten (op 12 oktober). En het goede nieuws: iedereen die meedoet maakt kans op de hoofdprijs, niet alleen de winnaar. Meedoen kan tot 9 juli 24.00 uur. 
http://metrisgroep.nl/dictee-aanmelden.html