Metris. Communicatie in bedrijf.
Fransien RooversFransien Roovers op donderdag 05 mei 2016

Bestuurlijk sensitiever worden

“Ik ben naar deze cursus gestuurd omdat ik meer politiek en bestuurlijk bewust moet worden”, flapt ze eruit op de laatste dag van onze cursus Beleid. Ze schrikt van haar eigen felheid. Ik vraag of ze het idee heeft dat ze dat doel nu aan het eind van de cursus bereikt heeft. Ze knikt weifelend.

Ik noem haar Caroline. Ze werkt in een grote overheidsorganisatie. Ze is academisch geschoold en gewend om zaken tot in detail uit te zoeken en op te schrijven met vermelding van bronnen. Ze is een kei in haar vak.
Ze baalt ervan dat haar leidinggevende haar teksten niet goed leest en weinig tijd heeft om vooraf door te spreken wat er precies speelt in het MT, waar de leidinggevende de tekst moet inbrengen.

Ik denk dat Caroline die bestuurlijke sensitiviteit in geen enkele cursus leert. Niemand, trouwens. Het is een kwestie van ervaring en van elkaar leren. Wat ze nodig heeft, is ‘het erover hebben’ met collega’s.

Wat bespreek je dan?

Ik geef een paar voorbeelden:

  • Onderzoek samen welke thema’s in het MT urgent zijn op dit moment. Daar kun je op aansluiten in je tekst.
  • Informeer elkaar over wat er speelt in het MT. Wissel teksten uit en spreek erover.  
  • Maak samen een lijstje van woorden die goed werken. Dat zijn voor elke organisatie andere woorden maar voor veel organisaties in de publieke sector zijn woorden als ‘budgetneutraal, integraal, regie’ goede woorden.
  • Bespreek ook de manier waarop je communiceert. Wat werkt in de organisatie en wat niet.

Meer artikelen