Metris. Communicatie in bedrijf.
Fransien RooversFransien Roovers op maandag 18 september 2017

Maak de 'curse of knowledge' ongedaan

Ik ben besmet met de 'curse of knowledge', ik weet het zeker. Ik praat over de 'beleidscyclus', over 'incrementeel beleid' alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Dat iedereen dat dus snapt. 

Als je erop let, merk je dat veel mensen besmet zijn. Vorige week vertelde een belastingadviseur in een training dat zijn klant meedoet aan 'haaatee'. En gisteren liet een zij-instromende leraar die ik begeleid, haar leerlingen een instructie schrijven voor een 'appuyement'.

Die 'curse of knowlegde' is onontkoombaar voor een professional en tegelijkertijd een grote valkuil, want je hebt zelf niet door in watvoor raadselen je spreekt. En je toehoorders durven je ook niet te vertellen dat ze je niet begrijpen. Of ze denken dat het aan hen ligt. Dat ze een 'beetje dom' zijn.

Je kunt de vloek verzachten

Je kunt de 'vloek' ongedaan maken, althans deels. Maak je geen zorgen... Je hebt geen volle maan, gedroogde spinnen, rattenstaarten of amethist nodig. 
Alertheid helpt wèl. Zodra je erop gaat letten, zie je het zelf ook. Het zou zomaar een opmerking van Cruijff kunnen zijn.

Wat verzacht de curse of knowledge? 

  1. Vraag iemand uit je toehoorders vooraf naar je verhaal te luisteren. Diegene moet oprechte feedback leveren. Vraag hem of haar expliciet te benoemen welke woorden en begrippen hij moeilijk vindt of misschien niet eens kent.
  2. Gebruik je een afkorting? Verduidelijk die dan in een bijzin. Met 'Haatee' doelde de adviseur op HT, oftwel Horizontaal Toezicht
  3. Laat in je presentatie waar mogelijk, details weg. Neem je publiek mee in je verhaal en maak niet te grote gedachtesprongen. Lastige begrippen en details kun je beter in een tekst uitleggen.

Wil je je presentatie een keer oefenen? Dat kan tegenwoordig prima via skype. Neem contact op via: info@metrisgroep.nl