Metris. Communicatie in bedrijf.
Fransien RooversFransien Roovers op vrijdag 12 februari 2016

Hoe krijg ik ze mee in mijn project? De onderwatermethode

Anderen meekrijgen in een project, zodat het breed gedragen wordt. Dat wil zij, de vrouw die ik coach. Ze heeft er last van dat iedereen zijn eigen ding doet en niet thuis geeft als er iets gedaan moet worden. Ze heeft vaak het gevoel dat ze er alleen voor staan en vraagt mijn hulp.

Ijsberg-metafoor

Ik gebruik de metafoor van de ijsberg. Boven het wateroppervlak is het topje zichtbaar. Dat is het bewuste deel van de communicatie. Daar is zij aan het werk en daar richt zij dus het merendeel van haar werk op. Ze kan een goed verhaal houden. Ze weet hoe ze een projectdoel krachtig formuleert  Ze kan goed vergaderingen organiseren en na afloop schrijft ook nog een concreet actieplan.

Echter, onder het wateroppervlak speelt zich nog zoveel meer af. Daar heb je te maken met persoonlijke voorkeuren, motieven en drijfveren, met normen en waarden. Dat is vaak onzichtbaar. Ik bespreek met mijn coachee welke haar drijfveren zijn en ook hoe zij over haar werk denkt en spreekt. Ook ga ik na welke drijfveren haar collega’s mogelijk hebben. We vragen ons hardop af of er sprake kan zijn van verschillende verwachtingen.

In gesprek over ...

Na ons gesprek bespreekt mijn coachee met enkele collega’s haar manier van communiceren. Ze onderzoekt welke drijfveren haar collega’s en de stakeholders hebben. Wat altijd onder water bleef, komt boven water. Ineens begrijpt ze dat er vaker dan zij wist, misverstanden ontstaan. Zij vindt het bijvoorbeeld heel belangrijk om snel naar een resultaat toe te werken. Daar wordt zij erg blij van. Een van haar collega’s vindt het juist heel plezierig om het te hebben over de ‘vergezichten’, met de benen op tafel doorpraten over de toekomstscenario’s. Actielijstjes zijn voor hem niet per se ‘to-do’-lijstjes. Een andere collega kan daar juist totaal niet tegen en wil volgens een strak stramien aan een project werken. Hij vindt de actielijstjes van mijn coachee echt heel fijn.

Het gesprek over wat er onder water leeft, maakt het mogelijk om elkaars kwaliteiten te zien en daarvan te profiteren. Even stil staan bij de verschillen die onder water zichtbaar zijn, zorgen voor veel begrip. Pas als je elkaar beter kent, lukt het je ook om echt samen een project neer te zetten.

Wij werken met het systeem van waardenmanagement, gebaseerd op de drijfveren van Graves. Met kleuren worden de drijfveren geduid. Qua methode heel eenvoudig en snel te leren. Lees hier meer over deze methode

Welke onderwatermethode gebruik jij?

Meer artikelen