Metris. Communicatie in bedrijf.
op dinsdag 09 februari 2016

Kan uw baas ook uw coach zijn?

Na veel twijfel hapt Emma toe. Ze wordt leidinggevende van haar afdeling. Ze is vanaf nu ‘de baas’ over een professioneel onderzoeksteam. Maar dat is in 2016 wel méér dan zeggen wat er moet gebeuren. De leidinggevende van nu is veel meer: verbinder, inspirator, coördinator, bestuurder en …coach.

 
Inspirator, bestuurder of coach? Er zijn talloze draden om mensen en organisatie te verbinden
 
Coachen, maar hoé?
Al snel komt Emma tot de conclusie dat ze graag haar mensen wil coachen. Maar hóe? “Hoe kun je nu de ene dag iemand beoordelen en de volgende dag coachen? Veel vragen stellen…, maar wat als mijn medewerker dan een antwoord geeft waarmee ik het niet eens ben?”
 
Wees een OEN
Arnoud, een collega, snapt haar probleem helemaal. “Ik had geleerd om goede vragen te stellen, open vragen te stellen….de hele riedel. Maar mijn overtuiging zat me in de weg. Ik was niet nieuwsgierig naar wat de ander vertelde. Ik was vooral bezig met de vraag: hoe krijg ik de ander waar ik hem hebben wil?”. Arnoud heeft voor Emma dan ook een gouden tip; stel de ander écht centraal tijdens coaching. Wees een OEN: open, eerlijk en nieuwsgierig.
 
Wil je meer leren over coachend leiderschap? Kijk naar de training van Metris Groep: coachend leiderschap.

 

Meer artikelen