Metris. Communicatie in bedrijf.
Fransien RooversFransien Roovers op maandag 03 april 2017

Controller overtuigt management met infographics

Ik begeleid Myra, financial controller bij de afdeling Sociale Zaken van een gemeente. Ze is goed met cijfers en ze kan helder denken. Ze komt bij mij met de vraag of ik haar kan leren hoe ze een goede tekst schrijft.

Ik: ‘Laat me eens een paar teksten van jouw hand zien.’

Ze stuurt me er enkele op met vooral tabellen met cijfers en enkele toelichtende zinnen.

Myra:Ik schrijf zelf nog niet zoveel. Soms wel een paar korte stukjes, maar mijn collega’s van Beleid maken het meestal af.

Ik:Voor wie zijn de teksten die je schrijft?

Myra:Ze zijn vooral voor de teamleider, die ze gebruikt in zijn werk. Soms zien we ons werk terug in de bijlage van een rapport dat naar het college en de raad gaat.'

Ik:De cijfers zijn dus het belangrijkste. Die moeten overtuigen?

Myra: 'Ja, dat is de kern van ons werk. Die cijfers laten bijvoorbeeld zien welke uitgaven de gemeente gedaan heeft voor de minima. En we doen een voorspelling voor de komende vier jaren.'

Ik:Is het dan niet een idee om de cijfers te visualiseren. Een plaatje maakt zoveel sneller duidelijk wat je wilt zeggen dan een tekst.

Ik laat Myra zien hoe de gemeente Den Bosch de begroting visualiseert. Ze is ervan onder de indruk. Samen maken we een infographic voor haar cijfers. Dat kan gewoon in powerpoint!.

Myra schrijft tegenwoordig goede teksten. Maar die plaatjes die ze maakt… daar is haar teamleider vooral heel erg blij mee. Hij gebruikt ze in presentaties en zo is het in een oogopslag duidelijk waar het om draait.

Ook overtuigen met een plaatje bij je tekst? Neem via info@metrisgroep.nl contact op.